Bouw je eigen website

Het gebruik van Ankers (bookmarks)

Hoofdstuk 12

De website die we nu gemaakt hebben, is een website die voornamelijk uit foto’s bestaat. De foto’s hebben we niet eens geplaatst, want het ging ons voornamelijk om de vormgeving / design. Maar er bestaan natuurlijk niet alleen websites met hoofdzakelijk foto’s, er bestaan ook genoeg websites die voornamelijk vol staan met tekst. Denk hierbij aan dagboeken, reisverslagen en dergelijke.

Waar bezoekers van websites in het algemeen een hekel aan hebben is wel het scrollen in pagina’s. Vanaf boven naar beneden moeten scrollen en weer terug. Ook daar is een oplossing voor: het gebruik van ankers. Een anker is een koppeling of een aantal koppelingen binnen een zelfde pagina. Dat gaan we nu oefenen.

aanwijzerOpen in KompoZer een nieuwe pagina en klik op Openen. Selecteer in de map mijn homepage (de eerste website): pagina2 Selecteer de tekst van het gedicht.

aanwijzerKlik in de werkbalk op Bewerken en dan op kopiŽren. Ga terug naar de lege pagina, centreer de cursor klik weer op de werkbalk Bewerken en dan op Plakken.

aanwijzerGeef onder de laatste regel een Enter. Plak de tekst nu nog een keer. Stel een achtergrondkleur in (Opmaak / Paginakleuren en achtergrond).

aanwijzerSelecteer de eerste regel van het gedicht (de titel), klik in de werkbalk op Positie. Er verschijnt dan een scherm waar ingevuld staat de geselecteerde regel. Klik op OK.

aanwijzerJe ziet nu dat er een anker is geplaatst (niet zichtbaar in de browser). Ga nu naar de laatste regel van het gedicht en geef een Enter. Type hier de tekst: naar boven

aanwijzerSelecteer de tekst, klik in de werkbalk op Positie en klik in het venster dat verschijnt op OK. Je ziet nu dat ook voor deze regel een anker is geplaatst.

aanwijzerSelecteer opnieuw de tekst: naar boven en klik dan op Koppeling.
Er verschijnt een scherm: koppelingseigenschappen.

aanwijzerSelecteer met de knop van het rolmenu de tekst van de eerste regel (de vicieuze cirkel van het beeld) en klik op OK.
ankers

aanwijzerSla de pagina op: ankerpagina en bekijk het resultaat nu in de browser. Als je nu naar de onderkant van de pagina gaat, zie je dat de regel naar boven een actieve aanwijzerkoppeling is geworden; er staat een streepje onder. Als je nu op deze koppeling klikt dan wordt je met een muisklik naar de eerste regel van de pagina doorgelinkt. 

schelpen

Ontwerp je eigen website met
Kompozer