Bouw je eigen website

Controleren van de HTML code

Hoofdstuk 5

Lees voor je nu aan de slag gaat met het controleren van de html code het hoofdstuk eerst eens rustig door. Als het onderstaande te ingewikkeld is: alsjeblieft overslaan! Het is niet van wezenlijk belang. Zolang de browser(s) de website maar goed weergeeft.

Je hebt nu twee basis pagina’s gemaakt, waarin je afbeeldingen en tekst hebt aangebracht en je kunt tussen de twee pagina’s navigeren. Het is dan nu wel aardig om eens te kijken of dat wat je gemaakt hebt ook inderdaad foutloos HTML is. Alvorens we dat gaan doen, gaan we eerst eens kijken of de pagina’s die we in Firefox hebben bekeken ook in Internet Explorer goed zijn te bekijken en of we daar geen problemen tegenkomen.

aanwijzerSluit alle programma’s af. Ga naar de map: mijn homepage, selecteer de index pagina, doe rechter muisklik en kies voor: openen met...en kies voor Internet Explorer. Als alles goed is wordt alles exact zo weer gegeven zoals je het in Firefox hebt gezien. Sluit de browser.

aanwijzerGa nu naar de browser en type in de adresbalk: http://validator.w3.org

Net zoals vroeger onze grammatica gecontroleerd werd door een leraar, zo kunnen we ook onze HTML code laten nakijken door een machine in plaats van een leraar en dat gebeurt door de organisatie W3C. Dat is de organisatie die zich over de hele wereld bezighoudt met de ontwikkeling van het HTML gebeuren en er op toe ziet dat er volgens de regels wordt gewerkt en correct HTML wordt geschreven. Als je het adres hebt ingetypt en je geeft een Enter kom je op de volgende pagina.
markup validate 1

aanwijzerKlik nu op de middelste tab: Validate by File Upload Vervolgens krijg je een volgende pagina te zien.
validate html 2

aanwijzerKlik op de knop: Bladeren.
Navigeer naar de map: mijn homepage en selecteer de index Klik op openen en de aanwijzerpagina verschijnt in het invoerveld.
klik nu op Check. De pagina wordt nu gecontroleerd en binnen enkele seconden heb je de uitslag:
validate html result

Als je dit scherm niet krijgt, maar een pagina met foutmeldingen dan is dat niet leuk maar ook niet erg. De foutmelding verschijnen in het Engels en niet iedereen kan dat ontcijferen. In dat geval laat maar voor wat het is. Of zoek hulp door middel van het internet of een internet forum. Je hebt immers gezien dat in beide browsers je pagina goed wordt weergegeven en als er dan toch een foutje in zit, is dat naar alle waarschijnlijkheid een kleinigheid.

hintLet op: Bij het valideren van je website worden er standaard drie foutmeldingen gegeven door het W3C. Die hebben allemaal te maken met het menu Opmaak > Paginakleuren en achtergrond. Op het moment dat je aangepaste kleuren gaat gebruiken, genereert Kompozer foute HTML-code (bug). Dit kan op de volgende manier worden opgelost. Wanneer je pagina echt helemaal af is en je gaat er niets meer aan veranderen, open je de pagina met het Kladblok. Klik de pagina aan > Rechter muisklik > Openen met... > Kiezen voor Kladblok.

Vervang de allereerste regel:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

door:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

Sla de pagina op. Als je de pagina nu opnieuw controleert wordt deze goed gevalideerd.Als je dit doet met alle pagina’s die klaar zijn, wordt je hele website goed gevalideerd.

Omdat je in een PDF-bestand geen regels kunt kopiŽren en in een ander document kunt plakken, lijkt mij de volgende handeling de meest gemakkelijke: verwijder in het kladblok de rode text:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"

"http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

en voeg Transitional toe:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

Je kunt dit natuurlijk voorlopig ook overslaan. Blijven de foutmeldingen beperkt tot de eerder genoemde drie fouten, dan weet je dat de gemaakte webpagina’s toch goed zijn. Overigens hebben de foutmeldingen geen enkele invloed op de weergave van de pagina.

schelpen

Ontwerp je eigen website met
Kompozer