Bouw je eigen website

Hyperlinks (koppelingen)

Hoofdstuk 4

Zoals je op het internet via hyperlinks / koppelingen, door middel van een tekst- of afbeeldingskoppeling, van de ene naar de andere pagina kunt navigeren, zullen wij dus ook in onze pagina’s hyperlinks / koppelingen aan moeten brengen. In het dagelijkse spraakgebruik wordt een hyperlink / koppeling gewoon een link genoemd.

aanwijzerKlik in de werkbalk op: Openen en selecteer de index pagina. Plaats de cursor naast de afbeelding van het bosje bloemen (selecteer de afbeelding, gebruik dan de rechter pijltjes toets een keer) en geef 2 x een Enter.

Er wordt nu onder de afbeelding een witregel toegevoegd en de cursor staat in het midden van de pagina.

aanwijzerKlik in de werkbalk op: Invoegen en kies dan voor: Afbeelding Klik in het scherm dat verschijnt op: Bestand kiezen of het gele mapje, navigeer naar de map Afbeeldingen, selecteer: button4 en klik op openen, geef een alternatieve tekst op (navigatieknop of navigeerknop) en klik dan op OK.

De button / knop verschijnt nu als afbeelding op de index pagina. De button / knop is gewoon, net als alle andere afbeeldingen en knoppen van het internet gehaald. Met een button / knop en daaraan een koppeling zijn we nog niet klaar, er moet nog tekst op de button / knop komen te staan, waaruit valt op te maken waar die koppeling naar verwijst. We gaan een klein uitstapje maken naar het fotobewerkingsprogramma. KOMPOZER kan gewoon open blijven staan.

Knoppen aanmaken met PhotoFiltre

aanwijzerOpen op het bureaublad het programma PhotoFlitre. Klik in de menubalk op het tabblad: Bestand en selecteer: Openen.
aanwijzerNavigeer naar de map: mijn homepage / Afbeeldingen en open deze map. Selecteer Button4. De button verschijnt nu in het programma.Klik in de werkbalk op de T (tekst).
afbeelding invoegen

Er verschijnt nu een venster waarin je de eigenschappen van de tekst kunt selecteren.

Arial als letterype. Afmetingen: 14 of 16 en een vinkje voor Vet, vinkje voor cursief naar keuze neerzetten of niet. Kleur: Wit.
afbeelding invoegen 2

aanwijzerType bij tekstinvoer 2e pagina en klik dan op OK.

Zoals je zult zien is de tekst op de knop geplaatst. Omdat we deze knop nog een keer nodig hebben, bewaren we deze knop niet als button4 in de map Afbeeldingen, maar kiezen we voor: Opslaan als: en geven dan als bestandsnaam op: 2epaginaknop. Klik nu op: Opslaan.

Er verschijnt nu een compressie scherm (om de afbeelding klein te houden). Je kunt gewoon op OK klikken in dit scherm. Omdat we de knop nu een andere naam hebben gegeven blijft de originele button dus behouden. Dat was ook de bedoeling omdat we deze knop vaker nodig zullen hebben.

We gaan nu een koppeling aanbrengen naar de 2epagina.

Open in KompoZer de index pagina, voor zover je die niet nog open hebt staan. Haal de button zonder tekst die we ingevoegd hebben weg (selecteren, delete).

Klik in de menubalk op: Invoegen / Afbeelding

klik op bestand kiezen en navigeer naar de map Afbeeldingen.

Selecteer de knop: 2epaginaknop, klik op openen, geef alternatieve tekst op (navigatieknop of navigeerknop) en klik op OK. De knop wordt nu ingevoegd.

Selecteer nu de knop en klik in de werkbalk op de knop Koppeling.
Koppeling

aanwijzerKies in het venster dat nu verschijnt voor: bestand kiezen.
Selecteer in de map: mijn homepage de 2epagina, klik op Openen en dan OK.
aanwijzerKlik in de werkbalk op: Opslaan.
klik in de werkbalk op: Bekijken.

Als je nu in de pagina op de knop 2e pagina gaat staan verschijnt er een handje en kun je er op klikken. Er is dus nu sprake van een actieve koppeling of link.

aanwijzerAls je er nu op klikt wordt je automatisch doorverbonden met de 2 e pagina.

Nu je bent aangekomen op de tweede pagina is er nog geen knop om terug te keren naar de index. Dat kan natuurlijk wel met de groene terug knop links in de browser, maar dat is niet zoals het hoort. Op iedere knop op een pagina moet je ergens naar toegebracht worden en aangekomen op die pagina moet je ook een knop hebben die je weer terug brengt.

aanwijzerSluit de browser weer af.

Koppeling van de 2epagina naar de index

aanwijzerOpen PhotoFiltre, klik in het tabblad bestand op: Openen
Selecteer in de map: Afbeeldingen weer de knop: button4 en klik op: Openen.
aamwijzerKlik in de werkbalk weer op de T (alle vorige instellingen zijn bewaard gebleven) en vul bij tekstinvoer in: Home en dan OK.

Klik in de werkbalk op het tabblad: Bestand en kies voor: Opslaan als Geef het de bestandsnaam: Home

Compressiescherm negeren en op OK klikken.

aanwijzerOpen in KompoZer de 2epagina. Ga naar de laatste regel van het gedicht, einde van de regel en geef nu een Enter. Centreer de cursor, klik in de werkbalk op: invoegen / Afbeelding, klik op: bestand kiezen, Selecteer in de map Afbeeldingen: Home geef alternatieve tekst op en klik op OK.

aanwijzer Selecteer in de 2e pagina nu de knop Home, klik in de werkbalk op de knop: Koppeling, klik op bestand kiezen. Selecteer in de map: mijn homepage het bestand: index, klik op openen en dan OK.

Het invoegen van een tekstkoppeling gaat op precies dezelfde manier. Je gebruikt dan geen afbeelding, maar een woord of regel waar je een koppeling mee maakt.


schelpen

Ontwerp je eigen website met
Kompozer