Bouw je eigen website

Inleiding

Duis Inleiding. Een website of homepage op het internet bestaat uit n of meerdere pagina’s. Om deze webpagina’s te maken heb je een programma nodig om zogenaamde HTML pagina’s te maken. Het is niet veel meer dan een veredelde tekstverwerker. Het verschil met een gewone tekstverwerker zoals Word of WordPerfect is dat een HTML editor alle tekst die je schrijft automatisch omzet naar HTML en alle andere dingen die je invoegt ook automatisch omzet naar HTML code. Dit wordt ook wel een ‘what you see is what you get’ editor genoemd. Alles wat je schrijft en invoegt wordt precies zo in HTML door de browser weergegeven.
Andere bekende editors zijn Microsoft FrontPage 2003 en Adobe Dreamweaver. Dit zijn de moeilijkste en duurste programma’s, respectievelijk 300 en 500 euro. FrontPage is in 2007 geheel vernieuwd en heet nu Microsoft Expression Web (nog niet naar het Nederlands vertaald) en Dreamweaver is sinds 2007 ook in het Nederlands beschikbaar. Welke editor je ook neemt, er zijn er nog veel meer, ze hebben allemaal hetzelfde nadeel: ze maken veel fouten in de te schrijven HTML code.
Nu kun je je afvragen of dat allemaal wel zo erg is, tenslotte schrijven ook maar weinig Nederlanders foutloos Nederlands. Hier ligt dat toch iets anders. De meeste mensen gebruiken de browser Internet Explorer, gevolgd door de browser Firefox en Opera of Safari. Al die browsers handelen HTML anders af. Internet Explorer vindt de meest grote fouten nog toelaatbaar en laat alles zien zoals het moet. Firefox is veel strenger en laat maar weinig fouten toe. Dit zal als resultaat hebben dat een webpagina met wat fouten er in, in Internet Explorer er heel anders uit kan zien dan in Firefox of een andere strenge browser. Om die reden willen we foutloos HTML zodat we gelijk weten: wordt mijn website goed in Firefox weergegeven, dan wordt mijn website in zijn algemeenheid ook goed in andere browsers weergegeven, en daar is het om te doen. Het gaat er dus niet om welke browser beter is, maar dat goede HTML in alle browsers ook goed wordt weergegeven. Om die reden is het aan te raden om je eigen werk in Firefox te bekijken en niet in Internet Explorer. Firefox geniet onder website bouwers een duidelijke voorkeur en Internet Explorer wordt nauwelijks gebruikt!

HTML

HTML is de afkorting voor: Hyper Text Markup Language (vooral niet onthouden). Het is een taal die aan de browser ‘vertelt’ hoe alles op de internetpagina moet worden weergegeven. HTML is dus geen programmeertaal, het legt alleen de opmaak en de structuur van de pagina vast. HTML is eigenlijk al verouderd en de opvolger van HTML is XHTML (Extensible Hyper Text Markup Language) en dat kom je ook al vaker tegen, maar nog steeds worden de meeste pagina’s in HTML gemaakt. Op de lange duur zal XHTML het gewone HTML helemaal gaan vervangen, maar zover is het nog lang niet.

Computers zijn op zichzelf nogal domme dingen, ze begrijpen niet waar op een pagina een kop en titel moeten staan en welke afbeelding er op een bepaalde positie geplaatst moet worden. Voor al die specifieke onderdelen en de te bepalen posities moeten dus 5 codes worden geschreven, zodat de browser ‘weet’ hoe hij alles moet weergeven. Die geschreven code heet HTML. Omdat KompoZer foutloos HTML schrijft, gaan we in deze cursus geen aandacht besteden aan HTML, of een poging doen het je te leren. Daarvoor is het een te complexe taal.
Webpagina’s kun je dus gewoon op je eigen PC maken met een programma en later op het internet zetten. Dit heet uploaden. Dit doe je in de regel met een FTP programma (File Transport Protocol), waarover later meer. Je stuurt alle bestanden dan met een FTP programma naar een server die jouw pagina’s zichtbaar maakt op het internet, bijvoorbeeld naar de ruimte die je hebt gekregen van je eigen provider om een eigen website neer te zetten. Niet alle providers ondersteunen het FTP gebruik. Je moet dus voordat we zover zijn uitzoeken hoe je bij je provider bestanden kunt uploaden.

Kreeg je enkele jaren geleden nog webruimte van je provider om een homepage neer te zetten, de laatste tijd tref je dat nog maar bij weinig providers aan. Wil je nu serieus een website gaan maken, publiceren en vervolgens onderhouden dan is de beste keuze om een eigen domein te kopen. Je koopt voor een paar tientjes per jaar bij een host provider een eigen domein waar je je website kunt laten plaatsen. Meer hierover in de bijlage.

Een webpagina met alleen maar kale tekst is niet echt uitnodigend, daarom werken we ook met opgemaakte tekst en met afbeeldingen. Lang niet alle afbeeldingen zijn daar echter geschikt voor, f omdat de afmeting van de afbeelding veel te groot is, f omdat de bestandsgrootte veel te hoog is. Een afbeelding met een bestandsgrootte van 50 KB laat zich nu eenmaal sneller bekijken in een browser dan een afbeelding van 300 KB. In een webpagina moeten daarom bestanden zo klein mogelijk zijn. Weliswaar heeft 70% van de Nederlanders een breedband internet verbinding, maar 30% met het nog gewoon doen met een telefoon internet verbinding. Voor deze laatste mensen geldt: een webpagina met 10 foto’s van bijvoorbeeld 1 MB, daar loopt een PC op vast, of de bezoeker loopt weg omdat het laden van de afbeeldingen veel te langzaam gaat. Dat willen we nu juist voorkomen. Of we nu een langzame of snelle internetverbinding hebben: mensen willen dat een website snel geladen wordt en willen niet wachten! Niet alleen de grootte van de foto is van belang, maar vooral het bestandsformaat. We hebben dus een foto bewerkingsprogramma nodig voor aanpassingen. In deze cursus maken we gebruik van het foto bewerkingsprogramma PhotoFiltre (Nederlandstalig).

aanwijzerOveral in deze handleiding, zul je iets moeten doen. Wanneer je een opdracht moet doen of uitvoeren staat er een symbool voor: blauw handje

schelpen

Ontwerp je eigen website met
Kompozer