Bouw je eigen website

Extra bijlagen

Meer informatie over kleuren

Extra bijlagen Extra informatie over kleuren Zoals eerder opgemerkt staan er ruim 16 miljoen webkleuren tot je beschikking. Het is niet altijd eenvoudig om een mooie achtergrondkleur of letterkleur te vinden. De meeste standaardkleuren die in een editor worden aangeboden zijn meestal hard en fel. Je kunt zelf wel eindeloos gaan knoeien in de hex editor om een geschikte kleur te vinden, maar dat is nogal tijdrovend. Gelukkig bestaat er een heel mooi programma om een gewenste kleur op te sporen. Dat is het programma Color Picker en dat vindt je op de CD, ook in de map programma’s.

Javascript

Een andere veel gebruikte toepassing op het internet is het gebruik van Javascript. Op bijna iedere webpagina staat wel een stukje Javascript.

Er bestaan twee soorten Java scripts.
* Cliënt gebaseerd
* Server gebaseerd

Bij een cliënt gebaseerd script wordt het script direct vanuit de internetpagina uitgevoerd: er wordt bijvoorbeeld een datum en tijd getoond, of een klokje. Het vertonen van popup-schermen, inlogschermen, enzovoort. Bij een server gebaseerd script vindt de uitvoering van de opdracht niet vanuit de pagina zelf plaats, maar gebeurt dat op de server, bijvoorbeeld: het opgeven van een zoekopdracht in een web pagina.

Javascript kun je niet zomaar in een webpagina zetten. Het is voor leken een onbegrijpelijke taal en als je het plaatst moet dat foutloos zijn omdat het anders niet werkt.
Javascript wordt altijd in de bron van de pagina gezet

Omdat Javascript razend populair is, bestaan er aardig wat websites waar je scripts vandaan kan halen om in een pagina te gebruiken. Om te laten zien, hoe Javascript werkt, een voorbeeld: In de map mijn homepage / afbeeldingen staat een kladblok bestand: javascript.txt Open dit bestand, selecteer alle tekst en kopieer dit. Ga terug naar Kompozer en open een lege pagina en klik op de tab bron. Plak nu de tekst onder de Als je nu op de tab Normaal klikt, zie je helemaal niks (behalve een blokje met de tekst SCRIPT) en dat klopt. Geef de pagina nu een gele achtergrondkleur, sla de pagina op als: java Klik op bekijken en als het goed is zie je nu een datum- en tijdaanduiding. 61 Het kan voorkomen dat een script dat je van het internet hebt gehaald helemaal niet werkt: er kan een fout in zitten of het werkt bijvoorbeeld alleen in de Internet-explorer en niet in Firefox of omgekeerd. Een andere reden kan zijn dat Javascript niet werkt is omdat het geblokkeerd is in de browser.

schelpen

Onwerp je eigen website met
Kompozer