Bouw je eigen website

Werken met lagen

Hoofdstuk 13

Een laatste oefening

De lay-out van een webpagina is meestal niet bijzonder. Dit komt door de standaardbeperkingen van de opmaakmogelijkheden die je kunt gebruiken (lettertype, links- rechts- en gecentreerd uitlijnen en afbeeldingen al dan niet met randen). Een goede aanvulling hierop zijn ‘lagen’. De knop voor lagen vindt je bij Nvu in de onderste werkbalk, het eerste pictogram.

lagen NVU

De knop lagen in Kompozer vindt je rechtsboven
lagen kompozer
Lagen zijn aparte vakken waar je iets in kunt stoppen (tekst of afbeelding) en die je dan op een willekeurige positie op de pagina kunt zetten. Je kunt ook lagen elkaar laten overlappen en kiezen wat de volgorde van de lagen is (wat ligt er onder en wat ligt daar op). Je kunt het beste met lagen werken door eerst de inhoud op een pagina te zetten, dit selecteren en dan op de knop ‘lagen’ klikken. Zo voorkom je dat je een lege laag in je pagina krijgt. Lagen zijn niet zichtbaar in de browser.

aanwijzerOpen KompoZer of als je KompoZer al open hebt staan, begin met een nieuwe pagina.

aanwijzerGa naar het tabblad Opmaak en dan naar Paginakleuren en achtergrond. Kies hier voor aangepaste kleuren en kies voor alle tekstopties Wit.

aanwijzerKlik op de achtergrond en geef als Hex kleur op: #979797 en klik op OK Stel het lettertype bij variabele grootte in op het Lettertype Book Antiqua. Om alvast voldoende ruimte te maken: Geef twee maal een Enter. Typ nu: Welkom in mijn dromenland Geef twee maal een Enter (Shift toets ingedrukt houden) om tekstopmaak te behouden. Typ nu: een plaats waar alles kan en niets verbaast. Geef twee maal een Enter (Shift toets weer ingedrukt houden). Typ: E-mail en geef weer twee maal een Enter. Kies in de werkbalk voor Invoegen / afbeelding / bestand kiezen en selecteer uit de map afbeeldingen de afbeelding: gardendiv.jpg, geef alternatieve tekst op en klik OK. Geef twee maal een Enter en kies weer voor invoegen / afbeelding en selecteer uit de map afbeeldingen: gardenimage.jpg. Selecteer nu de eerste regel en klik op de knop laag en klik nu op het kadertje linksboven in de laag en sleep die nu ergens naar rechts in de grote afbeelding. Selecteer nu de e-mail tekst en klik op de knop laag en sleep deze nu onder of naast of in de boom.

aanwijzerSelecteer nu de afbeelding ‘gardendiv’, klik op laag en sleep de laag onder de eerste tekstregel. Selecteer de regel ‘een plaats waar alles kan en niets verbaast’ en sleep nu de laag ergens onder de duif.

Nu staan alle lagen in de grote afbeelding.

aanwijzerSelecteer nu de grote afbeelding en sleep deze helemaal naar boven in de pagina. Zet alle lagen nu mooi naar rechts onder elkaar en pas de grootte van de tekst aan naar wens. Je kunt in de laag klikken, alle tekst selecteren en dan de grootte en eventueel een andere kleur, naar keuze aangeven.

Aan geselecteerde tekstregels / afbeelding in een laag kun je een koppeling naar een andere pagina verbinden, zoals je dat aan het begin van de cursus hebt geleerd.

Het mooie aan het werken met lagen is, dat de beperkingen tussen een afbeelding en/of tekst met betrekking tot uitlijning helemaal zijn opgeheven. Je kunt ze plaatsen waar je wilt.

schelpen

Ontwerp je eigen website met
Kompozer