Bouw je eigen website

Link pagina maken

Hoofsdtuk 9

We gaan nu de laatste pagina maken. Een zogenaamde link pagina.
Dat is een aparte pagina waarin je adressen vermeldt van websites waarvan jij vindt dat het de moeite waard is voor je bezoekers om die te bekijken.
Dat kunnen websites van familie of vrienden zijn, maar natuurlijk ook de website van bijvoorbeeld Amnesty International, Vrienden van het Gelderse Landschap of de dierentuin.
Het is overigens een goed en geaccepteerd gebruik om linken met elkaar uit te wisselen. Bovendien kun je ook vragen om een link om meer bezoekers op je website te krijgen. Stel dat ik een website heb gemaakt die helemaal in het teken staat van het kweken van volièrevogels dan ga ik op het internet op zoek naar andere vogelkwekers en dan vraag ik of zij op hun website het adres van mijn website willen vermelden en dat ik dan op mijn website een vermelding van hun website neerzet.

aanwijzerMaak een nieuwe pagina in KompoZer en sla deze gelijk op als link pagina
Klik in de werkbalk op Opmaak en selecteer in het menu: Paginakleuren en
aanwijzer achtergrond. Selecteer in de map: afbeeldingen achtergrond3 Selecteer in de werkbalk bij Tekst: kop 1 Centreer de cursor en type: Link Pagina.
Geef twee maal een Enter.

Je kunt op twee manieren linken aan brengen


Methode 1 

aanwijzerTyp het adres: http:// www.nu.nl Selecteer de hele regel, klik dan op Invoegen en vervolgens op Koppeling. Je ziet nu dat de koppelingslocatie reeds is ingevuld. Klik op OK.

Op de pagina zie je nu dat de kleur van de tekst is veranderd in blauw en de tekst is onderstreept. dit is de standaard opmaak voor een hyperlink / link. Uiteraard kun je die kleuren wijzigen in het menu paginakleuren en achtergrond.

aanwijzerSla de pagina op en klik op Bekijken. Als je nu met de muis op de link klikt, wordt je automatisch doorgeschakeld naar de betreffende website.

Maar het kan ook anders. Misschien vindt je een hele lijst met internet adressen niet mooi en wil jezelf een omschrijving geven van een website en daar een koppeling aan verbinden.

Methode 2

aanwijzerTyp onder de eerste link: Mijn favoriete nieuws site Selecteer deze regel, klik op Koppeling en type in de balk voor de koppelingslocatie: http://www.nu.nl en sla de pagina op. Je ziet nu twee verschillende linken die naar dezelfde website verwijzen.

We gaan dit nog een keer doen.

aanwijzerTyp: Het forum voor al je KompoZer vragen / problemen
Selecteer deze hele regel, klik op Koppeling en type in de balk voor de koppelingslocatie: http://www.mozbrowser.nl/forum
aanwijzerKlik op OK. sla de pagina op en klik dan op Bekijken.
Klik op de link naar het forum. Dit is een speciaal Forum van Mozilla producten (Firefox, Thunderbird, Nvu/KompoZer en andere Mozilla uitgaven).

Je ziet er het subforum Nvu/KompoZer en daar vindt je deskundigen die op de meeste vragen of problemen een passend antwoord of oplossing weten te vinden. Je moet je er dan wel even laten registreren.

Je hebt nu op twee manieren een hyperlink / link of koppeling gemaakt door of gelijk het adres in te typen en daar een koppeling van te maken of je maakt zelf een passende tekst en verbindt daar een koppeling aan.

De pagina’s die binnen je eigen website naar elkaar verwijzen zijn interne koppelingen. Pagina’s die verwijzen naar pagina’s van een andere website worden externe koppelingen genoemd.

aanwijzerOok op deze pagina moet een knop Home worden ingevoegd. Je weet inmiddels hoe je dat moet doen en vervolgens maak je op de indexpagina een knop voor de linkpagina en koppel je de pagina’s aan elkaar.
aanwijzerAls je dit gedaan hebt: sla de pagina’s op en bekijk ze ter controle of alles goed werkt.

schelpen

Ontwerp je eigen website met
Kompozer