Bouw je eigen website

Een nieuwe pagina

Hoofdstuk 3

aanwijzerKlik in de werkbalk op de knop Nieuw, de eerste linker knop onder de werkbalk.

Er verschijnt nu een lege pagina zonder titel. Je eerste pagina was klaar. Als je KompoZer nog open hebt staan, heb je in tabbladen, twee pagina’s voor je. De index pagina met de titel welkom op de website van... en een pagina met: geen titel. Je kunt ze willekeurig aanklikken.

aanwijzerAls je nu de lege pagina voor je hebt, dan klik je op: opslaan. In het scherm dat nu verschijnt vul je in: pagina2 en dan op OK. In het venster ‘opslaan als’ dat nu verschijnt is de naam: pagina2 al ingevuld en klik je op: opslaan.

Een afbeelding als achtergrond

In de eerste pagina die je gemaakt hebt, heb je een achtergrondkleur gekozen (lichtblauw). Het is niet alleen mogelijk om met een achtergrondkleur te werken, je kunt ook een afbeelding gebruiken als achtergrond. In de map oefenbestanden die op de CD staan heb ik er al een heleboel voor je geplaatst. Heb je daar nog niet genoeg aan dan kun je door te zoeken met Google op: backgrounds, tientallen websites vinden met honderden achtergronden die je vrijelijk kunt opslaan en gebruiken. Kies niet voor opdringerige achtergronden of al te felle kleuren: dat doet pijn aan de ogen en het leidt af van wat je te vertellen hebt. Maak vooral gebruik van neutrale afbeeldingen.

aanwijzerWe gaan nu een achtergrondafbeelding gebruiken. Klik in de werkbalk op: Opmaak en kies vervolgens onderin het menu voor: paginakleuren en achtergrond.

aanwijzerKlik in het scherm dat verschijnt op: bestand kiezen of op het gele mapje, navigeer naar de map: mijn homepage, maak deze open, open de map: Afbeeldingen en selecteer: Achtergrond3.jpg en klik vervolgens op: openen. Kies in ditzelfde scherm voor: Aangepaste kleuren gebruiken. Kies voor de 4 bovenste tekstopties voor de kleur: wit en voor de onderste (achtergrond) de kleur blauw en klik nu op OK.

Waarom een achtergrondkleur opgeven als we gebruik maken van een achtergrond afbeelding? Sommige mensen houden niet van afbeeldingen en hebben de weergave voor het tonen van afbeeldingen in hun browser uitgezet. Die mensen krijgen dan een achtergrondkleur te zien in plaats van een afbeelding. Als je thuis met verschillende achtergrondafbeeldingen aan de gang gaat uit de map Oefenbestanden, zul je merken dat, als je de verschillende achtergronden bekijkt, sommige niet mooi worden weergegeven in het programma. Dit ligt altijd aan de afbeelding. Achtergrondafbeeldingen hebben meestal maar een kleine afmeting, het programma doet dan niets anders dan die afbeelding voortdurend herhalen, zodat het scherm gevuld wordt. Daarom kunnen foto’s beter niet als achtergrondafbeelding gebruikt worden, je krijgt de foto dan meerdere malen naast elkaar te zien. We kunnen dit het beste laten zien door een foto als achtergrond te gebruiken.

aanwijzerKlik in de werkbalk op: opmaak en kies in het menu voor: paginakleuren en achtergrond. Klik in het scherm op bestand kiezen. Selecteer in de map Afbeeldingen: bosjebloemen, klik op openen en vervolgens op OK.

Je ziet nu dat de foto zich steeds herhaalt en dat is gewoon lelijk!

aanwijzerWijzig de achtergrond weer in Achtergrond3 en klik op OK. Vervolgens op: Opslaan. Klik nu op de knop: Bekijken en je ziet nu de pagina zoals die op het internet wordt weergegeven. Sluit de browser.

Je hebt nu een index pagina waarop staat: Welkom op de website van... met daaronder een afbeelding van een bosje bloemen, met een lichtblauwe achtergrondkleur. En je hebt nu een pagina met als titel: pagina2

aanwijzerKlik in de werkbalk op: Opmaak en in het menu voor: paginakleuren en achtergrond. Kies in het scherm dat verschijnt op: bestand kiezen of gele mapje, selecteer in de map Afbeeldingen: Achtergrond10.jpg, klik op Openen.
aanwijzerKlik vervolgens in het scherm op aangepaste kleuren gebruiken en kies bij normale tekstkleur voor wit in plaats van zwart. Klik nu op OK


Centreer de cursor in de pagina op de bovenste regel. Kies in de werkbalk bij tekst voor: Kop 2 en schrijf het volgende gedicht over: 

hintLet op: bij het geven van een Enter voor een nieuwe regel: Houdt de Shift toets ingedrukt en geef dan pas een Enter. De cursor blijf nu gecentreerd. Laat je de Shift achterwege dan wordt er automatisch uitgelijnd naar links en naar gewone niet opgemaakte tekst.

De Vicieuze cirkel van het beeld.

Als ik blijf kijken
zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken
zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken
zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven
zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven
zoals ik altijd heb gedaan,
blijft mij overkomen
wat mij altijd overkomt.

aanwijzerKlik in de werkbalk op: Opslaan.

We hebben nu twee pagina’s klaar, maar nog niet helemaal, want we kunnen nog niet heen en weer navigeren tussen de twee pagina’s.


schelpen

Ontwerp je eigen website met
Kompozer