Bouw je eigen website

Publiceren van je website

Hoofdstuk 10

Voordat we onze website gaan publiceren, eerst nog een paar opmerkingen over enkele knoppen die we in KompoZer niet hebben gebruikt.

Een aantal knoppen op de werkbalk zijn nog niet besproken; dat zijn de knoppen Publiceren, Formulier en in het menu Extra het gebruik van CSS (Cascading Style Sheets).

In de publiceerfunctie van KompoZer zitten een paar bugs (fouten) waardoor het publiceren van de website zeer moeilijk gaat en in sommige gevallen helemaal niet. Om die reden gaan we dat met een ander programma doen, een FTP-programma: FileZilla. Met dit programma kunnen we precies zien wat er gebeurt als we bestanden op de server gaan zetten en waar ze worden neergezet, hierover zo dadelijk meer.

Formulieren gebruiken we in deze basiscursus niet omdat het maar helemaal de vraag is of je provider het gebruik van formulieren ondersteunt en zo ja welke formulieren worden ondersteund. Er bestaan verschillende formulieren in verschillende scripttalen. Dit kunnen formulieren in Javascript, PHP of CGI zijn.
Kompozer kan met alle scripttalen overweg.
Allemaal hebben ze hun eigen voordelen en ieder formulier vraagt weer om een specifieke deskundigheid.

Wil je met formulieren gaan werken (een e-mail formulier is bijvoorbeeld reuze handig) dan zul je bij je provider informatie moeten opvragen met welk soort formulieren je mag werken. Wil je met een e-mail adres op je website benaderd kunnen worden, zet nooit je e-mail adres publiekelijk op een pagina. Binnen de kortste keren wordt je bedolven onder de spam. Je raakt er nooit meer van verlost en het wordt hoe langer hoe erger. Als je benaderd wilt worden vanaf je website doe het dan als volgt: zet er een tekst neer zoals freekATgmailPUNTcom (dit adres bestaat niet) Iedereen zal begrijpen dat AT vervangen moet worden door @ en PUNT vervangen moet worden door een .
Een robot die het internet afstruint op zoek naar e-mail adressen zal een dergelijke regel niet als een e-mail adres interpreteren.
Een andere en ook goede optie is om je e-mail adres te vermelden op een afbeelding. Robots kunnen ook geen tekst op afbeeldingen lezen. Op deze manier blijf je verschoond van één van de grootste irritaties van het internet.

In het menu Extra komt nog de optie CSS bewerken voor.
CSS wordt gebruikt om een website zo te maken dat alle pagina’s er qua opmaak precies hetzelfde eruit komen te zien.
In een bestand, de stylesheet (stijlblad) wordt alle opmaak, kleur, tekststijl, lettertype, 46 aantal punten enzovoort opgeslagen. Op iedere pagina wordt een link naar dat bestand gemaakt en zo heb je direct de hele opmaak van je pagina in één keer geregeld. Dat levert een enorme tijdswinst op en het is vreselijk handig, vooral als je een wat grote website gaat maken. Maar ook dit is niet iets wat je even op een vrije zaterdag leert en onder de knie krijgt. Op het internet kun je voldoende en complete online cursussen hierover vinden.

Met KompoZer hebben we de pagina’s opgeslagen in de map: mijn homepage en de afbeeldingen hebben we opgeslagen in de map Afbeeldingen.
In de pagina’s die we gemaakt hebben, hebben alle afbeeldingen een verwijzing, bijvoorbeeld: Afbeeldingen/achtergrond3.jpg Als we nu onze pagina’s op de server zetten en de map Afbeelding plaatsen we bijvoorbeeld in de map bestanden die ook op de server staat (dit als voorbeeld) en we vragen onze pagina’s op, zul je nooit de afbeeldingen te zien krijgen, maar alleen maar rode kruisjes. Dit klopt ook omdat er in je pagina’s geen enkele verwijzing is naar een map: bestanden/Afbeeldingen/achtergrond3.jpg
De browser probeert de map Afbeeldingen wel te vinden maar dat lukt niet omdat die in de map bestanden staat en de browser heeft geen opdracht gekregen om in de map bestanden te gaan zoeken naar een achtergrond. Het antwoord van de browser is: rood kruisje (kan de afbeelding niet vinden).

Hou exact dezelfde structuur aan zoals die ook op je pc staat!

In deze cursus hebben we maar één map die belangrijk is en dat is de map: Afbeeldingen. Willen de afbeeldingen gevonden kunnen worden dan moet de map met daarin alle afbeeldingen ook zo op de server worden gezet.
De map mijn homepage hoeft niet op de server gezet te worden, alleen de inhoud: de webpagina’s. Deze komen in de hoofddirectory (root) op de server te staan.

Om pagina’s te kunnen publiceren naar de server van je provider of je eigen domein heb je de volgende gegevens nodig:

* Het FTP-adres van de server (bijvoorbeeld; ftp.xs4all.nl).
* Je gebruikersnaam (meestal je eigen inlognaam van de provider).
* Je wachtwoord (meestal je eigen wachtwoord van de provider).

Heb je al deze gegevens bij de hand, dan kunnen we FileZilla starten.

Het uploaden / publiceren van de website

aanwijzerStart via het Bureaublad FileZilla op.
Klik op het tabblad: Bestand en dan op Pagina Manager.
Klik vervolgens op de knop: nieuwe site
Filezilla nieuwe site

Typ achtereenvolgens in de daarvoor bestemde vakjes

Filezilla nieuwe site
* Address: je FTP adres
* Gebruiker: je gebruikersnaam
* Wachtwoord: je wachtwoord
*Port: het poortnummer: dit is haast altijd 21

Alles goed ingevuld: klik op: Verbinden.
Als je goed bent ingelogd op de server, verschijnen rechtsboven in het scherm de eventuele bestanden die al op je server staan (hier zie je bestanden staan van een website die op een andere server staan, het kan er dus voor iedereen anders uitzien.
Flezilla verbonden
In het scherm links bovenaan (pijl 1) zie je de gevolgde inlog procedure. In het scherm rechts de bestanden die al op de server staan (pijl 2). Geselecteerd is de map mijn homepage (pijl 3). Linksonder staan de pagina’s die je gemaakt hebt en de map Afbeeldingen (vak 4).

Klik nu op de map Afbeeldingen en houdt de Shift toets ingedrukt. Klik nu op pagina2 en dan is alles geselecteerd. Laat alle toetsen los (alle bestanden zijn nu blauw geselecteerd). Klik met de linkermuis toets ingedrukt, op de geselecteerde bestanden en sleep nu alles naar het rechterscherm en laat vervolgens de muisknop los.

filezilla kopieren
Je ziet nu dat de bestanden naar de server worden gekopieerd en als dat klaar is staan je bestanden op het internet.
Je ziet ze nu ook allemaal in het rechterscherm staan.

aanwijzerSluit nu FileZilla af.
Je pagina’s kunnen nu door de browser opgevraagd worden.

aanwijzerAls je nu de browser start en je typt het adres van je website in, bijvoorbeeld:

http: www.provider.nl/~je account naam/index.html en je geeft een Enter dan zou je nu de website moeten zien die je in deze cursus hebt gemaakt.

Als je een website hebt gepubliceerd op het internet, controleer dan nog een keer of alles echt goed werkt. Niets is vervelender dan achteraf te moeten constateren dat dingen niet goed zijn gegaan of dat je iets bent vergeten. Dat is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je bezoekers. Breng je nadien wijzigingen aan in je website en je ziet na het controleren de veranderingen niet doorgevoerd, toets dan F5, zodat de browser gedwongen wordt de pagina opnieuw van de server.

Het onderhouden van een website

Dat gaat niet anders dan zoals we het nu gedaan hebben. Het kan natuurlijk voorkomen dat je later iets aan je pagina’s wilt veranderen: iets toevoegen of verwijderen. Dat is dan gewoon weer een kwestie van Nvu opstarten, pagina openen, veranderingen doorvoeren, pagina weer opslaan en de pagina opnieuw op de server zetten.

aanwijzerAls je een reeds bestaande pagina op de server wilt vervangen dan krijg je een scherm te zien, met in de titelbalk de tekst: het bestand bestaat al. In dat geval aanwijzereen groen puntje op Overschrijven zetten en zet een vinkje voor gebruik deze Aktie altijd.

En klik op OK. Een volgende keer wordt je er niet meer door gehinderd.

Filezilla instellen

schelpen

Ontwerp je eigen website met
Kompozer