Bouw je eigen website

Voorbereiding

Hoofdstuk1

1.

Mensen die een cursus volgen in een leercentrum zullen de bestanden die nodig zijn voor deze cursus allereerst van het internet moeten downloaden. Voor de mensen die deze bestanden al hebben, ga door naar 2.Start de browser en typ in de adresbalk: http://www.kompozer.nl of klik op  de link

aanwijzerKlik vervolgens op de Download Kompozer pagina en download Kompozer. Kies voor het bestand opslaan.

2.

aanwijzerAfhankelijk van de plaats waar je gedownloade bestanden opslaat: verplaats het Zip bestand naar Mijn documenten, klik het aan (éénmaal!), doe rechter muisklik en kies voor: Winzip > Extract to here. De map wordt nu uitge- pakt. Er bevindt zich nu in de map Mijn documenten een map Cursus Kompozer 2009.

3.

aanwijzerMaak in de map Mijn documenten nog een map aan en noem deze MIJN HOME PAGE.

4.

aanwijzerOpen (dubbelklik) de map Cursus Kompozer 2009

5.

aanwijzerSelecteer de map Afbeeldingen, klik op het tabblad Bewerken en klik met de linker muisknop op kopiëren. Open nu de map MIJN HOMEPAGE, klik op het tab blad bewerken en klik nu met de linker muisknop op Plakken. De map Afbeeldin gen is nu gekopieerd naar de map MIJN HOMEPAGE

6.

aanwijzerOpen de map Programma’s (in de map Cursus KompoZer), open de map Kompo- Zer 0.7.10 klik op het pictogram kompozer.exe

kompozerprogramstarten

7.

aanwijzerDoe rechter muisklik en kies voor kopiëren naar > Bureaublad (snelkoppeling). 7 Alle bestanden die nodig zijn voor de basis website die we gaan maken staan nu op de goede plaats.

hintHet programma KompoZer is een zogenaamd portable (draagbaar) programma. Dit wil zeggen dat het programma geen installatie bestand kent en dus niet geïnstalleerd hoeft te worden op de computer. Het is direct oproepbaar.

Als je KompoZer voor de eerste keer opstart, zie je dat alles in het Engels staat (krijg je een waarschuwing vanwege een niet ondertekende digitale handtekening, deze waarschuwing negeren en gewoon doorgaan). In de map van KompoZer zit echter een taalbestand om het programma om te zetten in de Nederlandse taal. Open KompoZer, ga naar het tabblad Tools, klik op het item Extensions, klik op Install, navigeer naar de map KompoZer, klik het bestand aan: kpz-langpack-nlNL.xpi

aanwijzerKlik op openen en na een paar seconden klik je op install Als je Kompozer nu afsluit en opnieuw start is het programma in het Neder lands.

hintHet komt voor dat ondanks een succesvolle installatie van het taalbestand Kompozer zich met geen mogelijkheid in het Nederlands laat instellen. Is dat het geval? Ga dan weer terug naar de website en download en installeer Nvu. Na installatie vindt je direct een snelkoppeling in je taakbalk.

Als je alles goed hebt gedaan. Zijn er in de map Mijn documenten twee mappen bijgekomen: De map Cursus Kompozer en de map MIJN HOMEPAGE.

De opmaak.

Voordat we daadwerkelijk gaan beginnen met het bouwen van een website heb je waarschijnlijk al een idee wat voor website dit moet worden? Je hebt al diverse websites bekeken, waarvan je de ene prachtig vond en de andere weer lelijk. Maak voor jezelf een lijstje met antwoord op de volgende vragen:

* Voor wie maak ik deze website (doelgroep)?
* Wat voor bezoekers bekijken mijn website?
* Welke informatie ga ik gebruiken voor mijn website?
* Hoe moet het uiterlijk worden, zakelijk, sober of juist vrolijk?

Deze informatie zal grotendeels bepalen, hoe je website er uiteindelijk uit komt te zien voor wat betreft opmaak, tekst, kleurgebruik, afbeeldingen en de wijze van navigeren. 8 Een website moet er aantrekkelijk uitzien, zodat je er niet alleen zelf plezier aan beleeft, maar waar ook je bezoekers met plezier naar zullen kijken. Beperk je tot de informatie die bij het onderwerp past. Wees consequent in je opmaak en gebruik voor alle pagina’s dezelfde achtergrondkleur of achtergrondafbeelding. Gebruik ook altijd hetzelfde lettertype en dezelfde lettergrootte. De meest gebruikte lettergrootte is 12 punten, gebruik geen kleiner.

Het bovenstaande zullen we in deze cursus in onze eerste oefening nu juist niet doen. We gebruiken alles door elkaar, zodat duidelijk wordt dat een consequent ontwerp het meeste kijkplezier geeft.

Iedere keer als Kompozer wordt opgestart, krijg je een scherm voor je met tips. Haal onderin het scherm het vinkje weg, zodat dit een volgende keer niet meer gebeurt en klik ook in de linkerkolom, de site manager weg (kruisje rechtsboven in de kolom) aangezien we deze niet gebruiken.


schelpen

schelpen

Ontwerp je eigen website met
Kompozer