Bouw je eigen website

Extra bijlagen

Je website laten vinden

Duis Je website laten vinden De websites die je gemaakt hebt of nog gaat maken staan uiteindelijk succes vol gepubliceerd op het internet.
De vraag is nu: wordt de website waar je zoveel werk aan hebt besteed nu ook gevonden, door bijvoorbeeld een zoekmachine. Het antwoord hierop is: NEE.
We hebben namelijk helemaal geen termen aangegeven op basis waarvan robots die webpagina’s indexeren, je pagina’s kunnen vinden. Alle zoekmachines maken gebruik van robots die 24 uur per dag niets anders doen dan zoeken naar nieuwe websites en die gegevens opslaan in een databasis.
Wil je door een zoekmachine gevonden en geÔndexeerd worden dan zul je zoektermen moeten opgeven in je pagina. De index pagina is in principe voldoende.
Zoektermen voor een robot worden metatags genoemd.

Jaren geleden moest je een website nog zelf aanmelden bij een zoekmachine en dat kan nog steeds, maar dat hoeft niet meer, omdat dit volautomatisch gebeurt. Na een aantal weken wordt je website vanzelf opgepikt door een zoekrobot.
Er zijn genoeg mensen die metatags in hun pagina achterwege laten omdat hun website alleen voor intimi is bestemd en niet voor het grote publiek. Wil je door een groter publiek gevonden worden dan zijn metatags belangrijk.

Metatags worden altijd in de van een pagina gezet. Alles wat in de van een pagina staat laat de browser niet zien, in tegenstelling tot wat in de van een pagina staat.

Ga maar eens naar: www.marktplaats.nl Klik dan in de werkbalk op Beeld / Paginabron Je krijgt nu de html-opmaak van de pagina te zien en bovenin de pagina staan de metatags die voor de zoekmachine zijn geschreven.

Stel dat we de website die we in deze cursus gemaakt hebben serieus willen gaan publiceren op het internet, dan zouden de metatags voor deze website er als volgt kunnen komen uit te zien

<meta name="title" content="Welkom op de website van..." />
<meta name="description" content="ontwerp je eigen website met kompozer" />
<meta name="keywords" content="cursus kompozer, kompozer open-source editor,
basis cursus kompozer, cursus website maken met kompozer" />
<meta name="language" content="nl" />
<meta name="rating" content="General" />
<meta name="revisit-after" content="30 days" />
<meta name="robots" content="index,follow"/

De title beschrijft de titel van de website.
Description: omschrijft waar de website over gaat.
Keywords: zijn de steekwoorden, gebruikers zoeken met zoektermen op zoekmachines. Google gaat zoeken en komt bij deze website uit.
Language: website is Nederlands
Rating: hoe moet deze website geclassificeerd worden; als algemeen. (andere categorieŽn zijn: onderwijs, kunst, seks, wetenschap, enzovoort).
Revisit-after: googlebot (de zoekrobot) bezoek mij opnieuw over 30 dagen.
Robots: bewaar de index in de database en volg alle linken.

Er zijn nog meer metatags te bedenken, maar voor dit ogenblik zijn dit wel de belangrijkste.

schelpen

Ontwerp je eigen website met
Kompozer